Extra kosten bij financial lease: begrijp de kleine lettertjes

financial lease

Financial lease is een populaire financieringsoptie voor bedrijven die voertuigen of apparatuur nodig hebben. Het stelt hen in staat om activa te verwerven zonder de volledige aankoopprijs vooruit te betalen. Hoewel financial lease aantrekkelijk kan zijn vanwege de flexibiliteit, zijn er enkele “kleine lettertjes” waar je rekening mee moet houden bij het berekenen van de totale kosten. In dit artikel gaan we dieper in op de extra kosten die kunnen optreden bij financial lease.

De basisbeginselen van financial lease berekenen

Voordat we ingaan op de extra kosten, laten we eens kijken naar de basisprincipes van financial lease berekenen. Bij financial lease betaal je maandelijkse leasebetalingen die zijn gebaseerd op de aankoopprijs van het actief, de looptijd van het leasecontract en de rentevoet. Deze maandelijkse betalingen zijn meestal de grootste kostenpost bij financial lease.

De kleine lettertjes

Onderhoud en reparaties: In tegenstelling tot operationele lease, waarbij onderhoud en reparaties meestal zijn inbegrepen, ben je bij financial lease verantwoordelijk voor deze kosten. Het is belangrijk om een schatting te maken van de verwachte onderhouds- en reparatiekosten en deze op te nemen in je budget.

Verzekering: Je bent ook verantwoordelijk voor het verzekeren van het geleasede actief. Verzekeringskosten kunnen variëren op basis van het type actief en je locatie. Zorg ervoor dat je de juiste dekking hebt om onverwachte kosten te voorkomen.

Administratieve kosten: Sommige leaseovereenkomsten brengen administratieve kosten met zich mee, zoals registratie- of verwerkingskosten. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de leaseaanbieder.

Boetes en overige kosten: Het niet naleven van de voorwaarden in je leaseovereenkomst kan leiden tot boetes en extra kosten. Dit kan onder meer betrekking hebben op het overschrijden van toegestane kilometerstanden of het niet tijdig betalen van je maandelijkse betalingen.

Het belang van nauwkeurige berekeningen

Om de totale kosten van financial lease correct te berekenen, is het essentieel om alle bovengenoemde kosten mee te nemen in je financiële planning. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

Evalueer je onderhoudsbehoeften: Probeer te schatten hoeveel je waarschijnlijk zult uitgeven aan onderhoud en reparaties gedurende de looptijd van het leasecontract. Dit kan variëren afhankelijk van het type actief en de gebruiksomstandigheden.

Vergelijk verzekeringsprijzen: Ontvang offertes van verschillende verzekeringsmaatschappijen om de beste dekking tegen de laagste prijs te vinden. Zorg ervoor dat je verzekering voldoet aan de vereisten van je leaseovereenkomst.

Vraag om duidelijkheid over administratieve kosten: Voordat je een leasecontract ondertekent, vraag de aanbieder om eventuele administratieve kosten te specificeren, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Back To Top