Ga je op autovakantie? 4 x deze dingen moet je regelen

autovakantie

Yes, het is weer zover! De zomer is deze maand weer begonnen. Lekker bakken in de zon in Italië of met de wandelschoenen de Ardennen in. Een vakantie boeken gaat vaak gepaard met enorme voorpret. Dan kan het gebeuren dat je belangrijke dingen vergeet, waar je niet tijdens je reis pas achter wilt komen. Als je bijvoorbeeld op autovakantie gaat, heb je dan vignetten nodig? Of is je autoverzekering geregeld? Daarom hier een lijstje met vier tips om jou een onbezorgde autovakantie te geven. 

1. Vignetten

Ga je met je auto de grens over, dan heb je in sommige landen een vignet nodig om te rijden op de (snel)wegen. Zo is het bijvoorbeeld voor zowel toeristisch als zakelijk verkeer op de Oostenrijkse en Zwitserse snelwegen verplicht om een Autobahnvignet te hebben. Deze zijn verkrijgbaar bij de snelweggrensovergangen van Oostenrijk en Zwitserland. Voor Oostenrijk heb je nog de keuze tussen een geldigheid van tien dagen, twee maanden of één jaar. Een Zwitsers vignet is altijd één jaar geldig. 

Ook in Slovenië heb je een vignet nodig. Dit geldt onder andere voor auto’s met een toegestane maximummassa van 3500 kg. In dat geval is een e-vignet verplicht: een elektronisch tolvignet. Als je door Duitsland gaat rijden, dan moet je van tevoren controleren of je een milieusticker nodig hebt. Er zijn namelijk zones die de luchtkwaliteit moeten bevorderen. Deze gebieden mag je alleen inrijden met zo’n milieusticker. Deze heb je niet nodig als je alleen op de snelweg rijdt. 

2. APK 

Misschien wel je allergrootste nachtmerrie: op vakantie met autopech. Uren in de blakende zon langs de kant van de weg, wachtend op hulp. Om dat te voorkomen is het verstandig om een ruime tijd voor je vakantie te controleren wanneer je laatste APK is geweest. Los van de pech die je uiteraard wilt tegenhouden, kan de politie ook nog eens een boete opleggen voor het rijden zonder geldige APK. 

3. Verzekeringen

Voor je naar het buitenland gaat is het ook goed om alle benodigde verzekeringen nog een keer bij langs te gaan. Het zal je namelijk maar net overkomen dat je bijvoorbeeld betrokken raakt bij een ongeluk. Voor schade die jij bij anderen aanbrengt heb je een WA-verzekering nodig, deze is verplicht. Daarnaast kun je met een autoverzekering meerdere dingen laten dekken, zoals diefstal of barsten. De verzekering zorgt er dan voor dat schade aan het voertuig wordt vergoed. Ook een reisverzekering is handig voor andere materiële schade of ziekte tijdens je vakantie. 

4. Autobenodigdheden 

Om nog even in de thematiek van autopech te blijven: het is ook belangrijk dat je de juiste benodigdheden bij je hebt. In veel landen is het hebben van bijvoorbeeld een gevarendriehoek en een veiligheidshesje in de auto verplicht. Soms geldt dit ook voor een verbanddoos, reservelampjes en een brandblusser. Misschien even handig om in de kofferbak te kijken welke dingen je op voorraad hebt of wat je eventueel nog moet aanschaffen.

Back To Top