Hoe verleng ik de levensduur van de batterij van mijn elektrische auto?

elektrische auto

Het rijden van een elektrische auto wordt steeds populairder. Dit komt met name door de verduurzaming van de samenleving. We willen allemaal ons steentje bijdragen aan een beter milieu, en wat nou als dit ook nog eens mogelijk is door een geweldige auto te rijden? Elektrische auto’s worden daarnaast steeds populairder door het comfort en de financiële voordelen die ermee gemoeid zijn. Als je een elektrische auto aanschaft is het belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de werking en het onderhoud van de batterij van de auto. Met behulp van onze tips kun je ervoor zorgen dat de batterij voor langer op een goed niveau blijft werken en daardoor ook langer mee gaat.

Laden maar!

Een auto thuis opladen is natuurlijk ideaal. Toch is het van belang om voordat je een laadpaal of wallbox aanschaft vraagt om laadpaal advies aan een expert zodat je de juiste keuze maakt. Iedere auto heeft namelijk verschillende aspecten waar je op zult moeten letten.

We raden over het algemeen aan om ervoor te zorgen dat de batterij zoveel mogelijk tussen de twintig en tachtig procent gebruikt wordt. Wanneer je ervoor zorgt dat je tussen deze percentages blijft, vermindert dit de schade aan de chemische structuur van een batterij. Wanneer een batterij in extremen gebruikt wordt, dus helemaal vol of leeg is, dan heeft dit een nadelig effect door de degeneratie. Vooral wanneer dit voor langere tijd zo is. Als je langer onderweg bent, kan het natuurlijk eens voorkomen dat de batterij helemaal leeg is. Wanneer dit niet te vaak gebeurt dan is dit ook geen enkel probleem, maar probeer hier over het algemeen rekening mee te houden.

Houd de temperatuur in de gaten

Een batterij van een elektrische auto is van lithium gemaakt. Daarom is het van belang om de temperatuur van de batterij in de gaten te houden, om oververhitting te voorkomen. Wanneer de batterij een actieve vloeistofkoeling heeft zul je hier minder last van hebben. De oververhitting kan vooral ontstaan wanneer je ervoor kiest om een auto snel op te laden bij hoge temperaturen. Het kan zijn dat een batterij die voor langere tijd blootgesteld is aan hitte, sneller slijt. Ook wanneer een batterij te koud is en te snel wordt opgeladen kan er schade ontstaan. Dit komt door de te grote temperatuurverschillen. Vraag dus voor je een auto koopt of de batterij over een een vloeistofkoeling en een verwarming beschikt. Mocht dit niet zo zijn, dan kun je een auto met extreme weersomstandigheden beter niet snel laten laden. Zo kun je onnodige schade aan de batterij voorkomen. Het zou namelijk kunnen dat dit het opslagvermogen drastisch reduceert.

Back To Top