Zelf de olie van jouw auto checken en vervangen

Auto, Olie

Het is eenvoudiger dan je denkt om zelf het oliepeil van jouw auto te controleren. Dit is een belangrijk stukje onderhoud. Je doet dit door een kijkje te nemen onder de motorkap. Hier leggen we stapsgewijs uit hoe je dit uitvoert. Het is allereerst belangrijk om ervoor te zorgen dat de auto zoveel mogelijk waterpeil staat en dat de motor minimaal tien minuten is afgekoeld. Het is aan te bevelen om het oliepeil in jouw auto minimaal 1 keer per maand te controleren. Door dit klusje zelf uit te voeren kun jij kosten besparen bij een garage en je kunt ook op een simpele manier zelf de olie bijvullen.

 

Zo ga je te werk

 

Met een peilstok meet je het oliepeil. Veeg deze allereerst goed schoon en stop hem daarna terug. Haal hem weer tevoorschijn zodat je een lezing kunt doen. Als het goed is bevindt het olieniveau zich ergens tussen het minimale en het maximale niveau. Het verschil hiertussen is doorgaans een liter. Als je de olie moet bijvullen dan vind je in het instructieboekje het type olie dat je nodig hebt. Dit kun je bijvoorbeeld bij een tankstation kopen. Gebruik bij voorkeur een trechtertje zodat je geen olie kunt morsen over de slang of de auto zelf.

 

Dit is waarom het belangrijk is om dit te controleren

 

Jouw motor heeft olie nodig om soepel te kunnen werken. Als er onvoldoende olie aanwezig is dan werkt de motor steeds slechter totdat deze oververhit kan raken en beschadigen. Er kan dan onherstelbare schade worden aangericht. Dit is de reden waarom het belangrijk is om het olieniveau goed in de gaten te houden en de olie indien noodzakelijk uit te voeren. Bij een keuring zal de garage ook altijd kijken of het oliepeil nog in orde is. Vraag dit voor de zekerheid even na of voer dus zelf de noodzakelijke controles uit.

 

 

Back To Top